lauantai 7. helmikuuta 2009

Ostetaan kamera


Uusi kamera hakusessa:

Mitä siis tarvitsee "taviksen" tietää.

Ihan ensimäiseksi kuinka paljon haluat maksaa kamerastasi?
Minkä kameran sillä rahalla saa?
Mikä niistä on paras juuri sinulle?
Ja mistä juuri sen saa halvimalla (sama kamera eri hinta)?

Megapikseleistä olikin aiemin puhe - niitä tarvitaan n.5 Megaa tai yli
-jos haluat tehdä kuvistasi esimerkiksi fototapettia tai ulkomainoksia
-haluat täyttää tietokoneesi valokuvilla
Monta megaa on hyvä, mutta ei siis välttämätön asia.


Optinen zoomi tarkoittaa, perinteistä zoomia eli sitä miten monin kertaiseksi kamera suurentaa.
Eli seisot pihalla ja 20 metrinpässä näet postilaatikon. 3x optinen zoom suurentaa, niin, että laatikko on kolmekertaa korkeampi ja leveämpi kuin paljaalla silmällä ja 10x tekee sen siis 10 kertaa korkeamaksi ja leveämäksi.
Mutta mutta - 10 kertainen tärähtää myös siis tosi paljon helpomin!!
Ja tuo digitaalinen zoom = se on ihan humpuukia eli se vaan suurentaa kuvaasi kuin kopiokone eli laatu vain huononee (minä olenkin asettanut sen ominaisuuden kamerasta pois päältä).

Kasvojen tunnistus on sellainen ominaisuus, että kamera "löytää" kasvot ja yrittää sitten itsenäisesti tarkentaa niihin - tästä olen huomannut olevan sekä haittaa, että vähän hyötyä.
Jos osaat painaa laukaisijaa puoleenväliin tarkentaessasi ja varmistaa (keskikohta muuttuu vihreäksi)että kuva on tarkka
(tämän osaa 3v poikani- ei siis vaikeaa),
et tarvitse tätäkään mielettömän hienoa ominaisuutta.

Optinen kuvanvakain : tämä tarkoittaa, ettei kuvasi tärähdä yhtä helposti eli aika kiva ominaisuus - (hidastaa joskus kuvien ottamista). Tämä on siis vähän sama kuin punasilmäisyyden esto-toiminto- ihan kiva, mutta välillä menee hermo kun salama senkun välkkyy eikä kamerarakkine tunnu saavan kuvaa otettua.

Ja sitten on hirveä määrä kamerafirmojen omia ihmeellisiä ominaisuuksia, joita yleensä kuvataan kirjainlyhenteillä, kun eivät itsekään taida tietää, mitä tarkoittavat.

Mieti siis

Mihin käytät kameraa?
Koska käytät sitä - pitääkö sen mahtua taskuun vai kannatko sitä repussa?

Kun osaat vastata tähän - osaava myyjä auttaa varmasti.
Kävele kaupasta ulos jos myyjä edelleen esittelee J83KD ja LSDGIJA sekä FKLDI ominaisuuksia.

Voisitko harkita ostavasi uuden, kun olet kehittynyt kuvaamaan ja huomaat kamerassasi puutteen joka harmittaa?
Mikä on elämäntilanteesi?
(minulla on pieni pokettikamera vaikka rakastaisin digi-järjestelmä-kameraa - se ei vaan mahdu mukaan kun on nuo lapset)Moni myy myös käytettyjä ja toisin kuin perinteisistä kameroista, niistä näkee aika hyvin heti jos ovat rikki. Eli kuvaa kun katselee tietsikka näytöllä, niin siitä huomaa, jos otokset ei onnistu.


4 kommenttia:

Olivieno kirjoitti...

Kiitos perinpohjaisesta tulkinnastasi suomenkielellä! Luultavasti kameran hankinta on edelleen haasteellista, mutta ainakin tiedän nyt mitä kaikkea kauppiaalta on tulossa! Kiitos vielä tuosta viimeisestä kommentista, ihan samoin olen ajatellut ja vahvistit siis mielipidettäni, että pikkukameran minä otan, jotta sillä tulisi sitten kuvattuakin.

Tiia kirjoitti...

Tämä oli kyllä minullekin tarpeellinen postaus. Juuri kun kameranosto on ajankohtainen. Tärkeimmät ominaisuudet itsellä on juuri tuo pienikokoisuus ja kuvia tulee otettua enimmäkseen lapsen touhuista ja käsitöistä. Mitään eriskummallista en siis tarvi. Päädyin Canoniin, Digital IXUS 80. Saas kattoo ny millainen on. Vielä en ole sitä saanut.

Helinä kirjoitti...

Sain Olivienolta vinkin sinun valokuvausblogistasi ja loistavaa tietoahan täältä löytyykin tällaiselle noviisille. Kameran osto on meilläkin ajankohtaista ja näiden sinun kommenttiesi jälkeen taidan uskoa lopullisesti että pieni pokkari on meillekin paras, ainakin tässä vaiheessa :).

mimmuli kirjoitti...

Kiitos hyvästä selostuksesta, tämä auttoi minua tosi paljon eteenpäin kun metsästän uutta kameraa parhaillaan=)